Ortodonti Tedavisine Ne Zaman Başlanmalıdır?
Ortodontik tedaviye ne zaman başlanmalı? sorusu her ebeveynin merak ettiği konuların başında gelir. Bazı çocuklarda ortodontik sorunlar erken yaşta ortaya çıkabilir. Anne ve babalar ise ortodonti tedavisine ne zaman başlanması gerektiği konusunda kararsızlık yaşayabilirler. Ortodontik tedavinin, yetişkin dönem öncesinde, büyüme ve gelişme çağında yaptırılması önerilir.
Çocuk, ergenlik dönemine gelmeden yani ağzında hem süt hem sürekli dişler varken; henüz sürmeyen diğer sürekli dişlerin var olup olmadığı, dişlerin mevcut konumları ve kapanışı mutlaka bir ortodontist tarafından detaylıca incelenmeli, tedavi planı oluşturulmalıdır.
Aşağıdaki durumlarda ortodontiste muayene olunmalıdır.
Alt veya üst çene normalden çok daha fazla önde ya da geride konumlanması, çapraz kapanışlar, ağızdan nefes alma ve parmak emme gibi olumsuz alışkanlıklar fark ediliyorsa en kısa sürede ortodontiste başvurulmalıdır.
7-8 yaş dönemindeki çocuklarda göze çarpan dişleklik, zamanla kontrolsüz şekil bozukluğuna yol açar. Bird face adı verilen kuş yüzü görüntüsü gibi anormal yüz defektine neden olur.
Çocuğunuzun sorunsuz üst diş dizimi veya alt diş dizimi olabilir. Dişlerin dizimi ne kadar düzgün olursa olsun çeneler arası farklar asimetrik yüz görüntüsüne sebep olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden ortodontik tedaviye başlanmalıdır.
Her yaştaki birey için ortodontik tedavi yapılması mümkündür. Ancak yaşa göre tedavi planlaması ve tedavi süreleri değişkenlik göstermektedir. Ortodonti tedavisi hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için Dentadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.