Ortodontik Tedavi Sonrası Dişler Bozulur Mu?
Ortodontik Tedavi Sonrası Dişler Bozulur Mu?
Ortodonti tedavisi ile düzelen dişler, pekiştirme tedavisi yapılmadığı takdirde eski haline dönebilir ve konumlarında bozulmalar olabilir. Pekiştirme tedavileri, dişlerinizin tekrar eski haline dönmemesi için etkili bir önlemdir. Braketleri kullanmaya bıraktığınızda dişler, eski haline dönmek ister. Pekiştirme apareyleri devreye girerek diş eti, kemik ve kasların yeni konumlarına alışmasını destek olur ve dişlerin yerlerinde sabit durmalarına katkı sağlar.
İki çeşit pekiştirme apareyi bulunur. Sabit ve çıkarılabilir olan hareketli apareyler, ortodonti tedavinizin sağlıkla tamamlanması için önemlidir.
Sabit apareyler: Dişlerin arka iç kısımlarına yani yapıştırıldıklarından görünmeyen konuma takılırlar. Ağız içinde herhangi bir rahatsızlığa neden olmazlar. Dişlere yapıştırıldığı için kırılma ve kaybolma gibi bir riskleri bulunmaz.
Hareketli pekiştirme apareyleri: Kolayca takılıp çıkarılabilen şeffaf plaklardır. Temizlenmesi çok kolaydır. Sabit olmadığından dikkatli kullanmak gerekir. Dişlerden çıkarıldığı zaman kutusunda taşınmalıdır.
Ortodonti Tedavisinden Sonra Dişler Neden Eski Haline Döner?
Hasta, ortodontistinin verdiği pekiştirme apareyini kullanmazsa,
Ortodonti tedavisi sonrasında çıkan yirmi yaş dişlerinin ön dişlerde baskı oluşturup ittirirse,
Ortodontik tedavisinden sonra diş sıkma veya gıcırdatma alışkanlığı devam ettirilirse,
Pekiştirme tedavisinin süresi hastadan hastaya göre değişiklik gösterebilir. Pekiştirme tedavi süresini ortodonti uzmanınız belirler. Dişleriniz için en uygun aparey belirlendikten sonra telleriniz çıkarıldıktan sonra en kısa sürede pekiştirme apareylerinizi takılır. Bu apareyler dişlerinize herhangi bir kuvvet uygulamadığından ötürü hiçbir şekilde ağrı yapmaz.