Takma Diş

Takma diş, diğer adıyla hareketli protezlerdir. Bir ya da daha fazla diş eksikliğinin tedavisinde tercih edilen, hastanın dilediğinde rahatlıkla takıp çıkarabildiği, üzerinde eksik dişlerin mevcut olduğu apareylerdir. Takma dişlerin-hareketli protezlerin avantajları nelerdir?

Birçok hareketli protezlerde diş kesimine ihtiyaç duyulmadan kısmi diş eksiklikleri kolaylıkla tamamlanabilir. Ekonomik bir tedavi seçeneğidir.

Takma dişlerin-hareketli protezlerin yapımı ne kadar sürer?

Eğer porselen kaplama yapılmasına ihtiyaç duyulmayacaksa maksimum 5-6 seansta tamamlanmış olur. Bu durum, vakadan vakaya göre değişiklik gösterebilir. Takma diş, yani protez takıldıktan sonra ağıza uyum sağlaması gerekebilir. Bu gibi durumlarda seans sayısı artabilir. Hastanın, takma dişlerini tamamen kullanabilir hale gelmesi neredeyse 1 ay sürebilir.

Takma diş-hareketli protez kullananlar nelere dikkat etmeli?

  • Takma diş-hareketli protez takıldıktan sonra tükürük salgısında belirgin bir artış meydana gelebilir. Bu olay takma dişe karşı verilen tepkinin bir sonucudur. Zaman geçtikçe ve takma dişe alışıldıkça tükürük salgısı da eskiye döner.
  • Estetik açıdan az da olsa değişikliğin meydana gelmesi de kaçınılmazdır. Bazen kelimelerin söylenmesindeki değişikliklerin yanı sıra ağızda doluluk hissi oluşabilir. Tüm bunlar zamanla ortadan kalkacaktır.
  • Öksürme veya hapşırma gibi durumlarda protez yerinden oynayabilir ya da dışarı kayması gibi problemler görülebilir. Bu istenmeyen durumlar için ağzı mendille kapatmak konforlu olacaktır.
  • Protezin günde en az bir kere nazik biçimde temizlenmesi gerekir. Bir bardak ılık su içerisinde hekiminiz tarafından önerilen protez temizleyicisi ile bekletmeye özen gösterilmelidir.
  • Diş protezini yumuşak bir diş fırçasıyla fırçalamak gerekir. İyice durulamak gerekir.

Takma diş-hareketli protezler hakkında daha detaylı bilgi almak için Dentadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

HIZLI RANDEVU

Formu Doldurun. Biz Sizi Arayalım.