Diş Eti Tedavisi
Diş eti hastalığı nedir?
Diş eti hastalığı, dişeti ve dişleri destekleyen tüm dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Özellikle yetişkinlerde diş kayıplarının çoğundan diş eti hastalıkları sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edilmelidir.
Diş eti hastalığının sebebi nedir?
Diş eti hastalığına bakteriyel diş plağı adı verilen, dişlerin yüzey kısmında biriken yapışkan ve renksiz film tabakası neden olur. Günlük olarak gerçekleştirilen ağız ve diş bakımı ile diş plağının uzaklaştırılması sağlanabilir. Plak, dişlerden uzaklaştırılmazsa diş taşı ya da tartar adı verilen geçirgen bir yapıya dönüşür. Zamanla diş eti, dişten uzaklaşarak periodontal cep meydana gelir. Böylece bakteriler daha derin dokulara ilerlerler. Sonrasında da cep giderek derinleşir, bakteriler kemiğe kadar ilerler ve dişi destekleyen alveol kemiğinde yıkım göze çarpar.
Diş eti hastalığının belirtileri nelerdir?
- Diş fırçalarken kanayan dişler ve diş etleri,
- Şişkin, kırmızı ve hassas yapıda diş etleri,
- Dişler ve dişetleri arasında iltihabi akıntı,
- Sallanan ya da zamanla birbirinden uzaklaşan dişler,
- Aralıklı veya ayrık dişler,
- Alt ve üst dişler arasında ilişki bozukluğu,
- Kötü ağız kokusu
Bazı diş eti hastalıkları belirti vermeden de seyredebilir. O sebeple düzenli diş hekimi kontrolleri ile bu problemden kurtulmanız mümkündür.
Diş eti hastalığı tedavisi
Diş eti hastalığı erken süreçte tedavi edilirse dişlerde meydana gelen tahribat en aza indirgenmiş olur. Diş taşı temizliği, plakların engellenmesi ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanması ile günlük ağız bakımı başarılı bir tedavi için yeterli olacaktır.
Daha ilerlemiş diş eti hastalığı vakalarında cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi aşamada, dişleri tümüyle çevreleyen derin periodontal ceplerde yer alan diş taşlarını temizlemek ve düzgün bir kök yüzeyini sağlamak amaçlanır.
Diş eti tedavisi sonrasında hastaların düzenli şekilde diş hekimine muayeneye gitmesi, plak kontrolü ve yeni diş taşı oluşumlarını engellemek gerekir.
Diş etinin normalden fazla görünmesi
Gummy Smile adı verilen problemde, gülüş esnasında diş etlerinin normalde olması gereken miktardan daha fazla görünmesi durumdur. Diş etlerinin görünme miktarı ve dişlerin periodontal durumu dikkate alınarak müdahale tekniği hekim tarafından belirlenir. Tedavi teknikleri diş eti dokularının izin verdiği ölçüde yukarı alınarak değiştirilmesi ya da dudağın az da olsa aşağı alınması işlemini kapsar.
Uygulanan her iki işlem de lokal anestezi çok kısa sürede gerçekleşir.
Diş eti tedavileri ve diş eti problemleri hakkında daha detaylı bilgi almak için Dentadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.