DİŞ PROTEZİ

Diş eksiklikleri veya harap dişler protezle tamamlanmalıdır. Bu protezler sabit olabildiği gibi haraketli de olabilmektedir. Sabit protezler hasta memnuniyeti açısından tercih edilmektedir.

Zirkonyum

Porselen kron ve köprü uygulamalarında dayanıklı olması nedeniyle metal bir alt yapı kullanılır. Fakat bu metal alt yapının diş etleri, diş dokusu, genel vücut sağlığı ve estetik açısından mahsurları bilindiğinden, zamanla metale alternatif bir malzeme arayışı ortaya çıkmış ve zirkonyum destekli restorasyonlar kullanılmaya başlanmıştır. Zirkonyum oldukça dayanıklıdır ve iyi bir ışık geçirgenliğinden ötürü doğal bir yapıya sahiptir.

Kuron çeşitleri:

Metal bir alt yapı üzerine porselen işlenerek yapılan sabit protezlerdir. Hem ön dişlerde hem arka dişlerde kullanılabilir. Günümüzde Zirkomyum bunun yerini almıştır.

Metal yerine birtakım kristallerle ( zirkonyum, lösit vs) güçlendirilmiş seramik alt yapılar üzerine porselen işlenmesiyle elde edilen sabit protezlerdir. Gelişen teknoloji ile kullanılan gereçler ve malzemeler sayesinde metale eşit dayanıklılık elde edilmiştir. Kuralına uygun kullanıdıklarında metal-seramik köprülerle aynı dayanıklılığı gösterirler.

Bir ve birkaç diş eksikliğinde eksik bölgeye komşu birer ya da ikişer dişin üzerine yapılacak sabit protez için yeterli miktarda aşındırma yapılarak ölçü alınmasıyla labaratuvarda hazırlanan, sonrasında da prepare edilen dişler üzerine özel yapıştırıcısı ile yapıştırılan sabit protezlerdir.

Kısmi ve total protezler:

Ağızdaki mevcut diş sayısı sabit bir köprü yapımı için yeterli değilse hem dişlerden hem de hastanın ağız içi yumuşak dokularından destek alınarak yapılan, çıkarılıp takılabilen protezlerdir.
Sadece akrilikten veya metal kaideli akrilikten ( iskelet protezler) yapılırlar. Sadece akrilikten yapılan protezler uzun ömürlü olmamaları nedeniyle kısıtlı miktarlarda ve daha çok geçici protezler olarak tercih edilirler.

Hastanın ağız içi yumuşak dokularından ve mevcut dişlerden direk veya indirek tutucularla ( kroşe-çengel) destek alan, alt yapısı metal hareketli protezlerdir.

Hastanın ağız içi yumuşak dokularından ve kuronlanan mevcut dişlerin üzerlerine yerleştirilen tutuculardan destek alan hareketli protezlerdir. Halk arasında çıt çıtlı protezler olarak da bilinirler.

Ağızdaki tüm dişler kaybedildiğinde yapılan protezlerdir. Diş eti renginde akrilik kaide üzerinde prefabrik dişlerin dizilmesi ile hazırlanan yumuşak doku destekli hareketli protezlerdir. Negatif hava basıncı ile ağızda tutunurlar.

Müşteri Hizmetleri
Merhaba 👋
Size yardımcı olabilir miyiz?