ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ VE KORUYUCU HEKİMLİK

Uzman hekimlerimiz tarafından muayene, tedavi, çekim ve koruyucu hekimlik uygulamaları yanı sıra özel bakım gerektiren, sistemik hastalığı olan çocuklarımıza da sedasyon ve genel anestezi altında tedaviler uygulanmaktadır.

Pedodonti;

0–6 yaş: Süt diş dizisi dönemi: Süt dişleri değişken olabilmekle beraber ortalama 6 aydan sonra ilk olarak sıklıkla alt ön bölgeden başlayarak sürmeye başlar ve yine değişebilmekle beraber yaklaşık olarak 3 yaşında tamamlanır. Bu dönemde toplam 20 adet (10 alt, 10 üst çenede olmak üzere) süt dişi dişi simetrik olarak yerleşir.
6–12 yaş: Karışık dişlenme dönemi: Aynı anda hem süt azı dişlerinin hem de kesici sürekli dişlerin ağızda görüldüğü yaş aralığıdır. Zaman içerisinde süt azı dişleri yerlerini küçük azı dişlerine bırakarak sürekli dişlenme dönemine geçiş yaparlar.
12 yaş ve sonrası: Sürekli dişlenme dönemi: Bu dönem süt dişlerinin tamamen düştüğü ve artık sürekli dişlerin ağız içinde yerlerini aldığı, dişler arası denge ve kontakların oluştuğu dönemdir.

PEDODONTİNİN (ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİNİN) ÖNEMİ

Erken dönemde ağızlarında diş çürüğü saptanan çocuklarda yeterli ağız hijyeni sağlanamazsa ileri yaşlarda da çürük riskinin daha yüksek olduğu yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir. Bebeklik döneminden başlayarak sağlıklı dişlere sahip olmak için doğru beslenme şekillerine uymak ve “biberon çürüğü” denen özel çürük tipinden korunmak gerekmektedir.
Büyüme ve gelişme döneminde özellikle sistemik hastalığı olan çocuklarda (kalp hastalığı, astım, böbrek hastalığı, kan değerleri ile ilgili sorunlar vs.) ağız-diş sağlığı daha büyük önem taşımaktadır; ağız içinde çürük nedeni ile oluşabilecek herhangi bir enfeksiyonun bu durumlarda hayati önem taşıyabileceği unutulmamalıdır.

Ayrıca çocuklarda parmak veya kalem gibi yabancı cisim emme alışkanlığı diş gelişimini olumsuz etkileyen durumlardandır. Emme çocuklarda doğal bir reflekstir. Parmak emme genellikle 2 yaş civarında azalır ve terk edilir. Eğer çocuk 4 yaşından sonra hala parmak emiyorsa normal diş gelişimi için zararlı olur. Mutlaka bir pedodontist ile iş birliğine geçilmeli koruyucu apareylerle bu alışkanlık engellenmelidir.

Pedodontik uygulamalarının başarısında hasta-hekim ilişkisi çok önemlidir. Kurulan iletişim sayesinde çocuğun korku ve endişesi azaltılabilir, kendini güvende hissetmesi, uyumlu olması ve rahatlaması sağlanır. Diş hekiminin çocuğun psişik gelişim ve reaksiyonları hakkında bilgi sahibi olması temel tedavi stratejilerinin belirlenmesini sağlar:

BEBEKLERDE DİŞ ÇÜRÜĞÜ (BİBERON ÇÜRÜĞÜ)

Biberon çürüğü, süt dişlerinin sürmesi ile birlikte özellikle üst çenedeki ön bölge kesici dişleri içine alan “yaygın çürük” olarak da bilinen özel bir çürük tipidir.
Gece yatmadan önce ya da uyku sırasında bebek ballı ve şekerli süt içeren biberon ile beslendiğinde ve ya yalancı emziğe bal, şeker konması çürüğü daha şiddetli hale getirir.

KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ VE UYGULAMALAR

Diş hekimliğinde koruyucu hekimlik denilince akla dişlerin çürümesini önlemek gelir.
Bu amaçla anne- babanın düzenli ve doğru bir şekilde dişlerin nasıl fırçalanacağı öğretilir.

Pedodontist tarafından yapılan uygulamalar:

Müşteri Hizmetleri
Merhaba 👋
Size yardımcı olabilir miyiz?