GENEL ANESTEZİ
Hastanemizin tam teşekküllü genel anestezi ünitesinde ameliyathanesinde anestezi hekimi ve teknisyeni tarafından uygulanan genel anestezi veya sedasyon sayesinde, diş hekimi korkusu olan yetişkin ve çocukların, bir seansta birden fazla tedavi yaptırmak isteyen hastaların, öğürme refleksine sahip ve zihinsel engelli hastaların ağız ve diş tedavileri sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Genel anestezi öncesi 6-8 saat açlık gerekir. Hasta damar yolundan verilen ilaçlarla veya solunum yoluyla verilen gazlarla uyutulur. Hasta uyuduktan sonra ağız veya burun deliğinden nefes borusuna bir solunum tüpü yerleştirilir. Bu tüp ile anestezi makinasından oksijen ve diğer uyutucu gazlar akciğerden vücuda geçerek anestezinin devamlılığını sağlar.
Sedasyon (kontrollü bilinç kaybı) diş tedavisinin kolaylıkla gerçekleştirilebilmesi için hastanın sedatif ilaçlar yardımıyla sakinleşmesini ve yarı uyku haline geçmesini sağlayan bir yöntemdir. Sedasyon öncesi hastanın 4-6 saat arası yemek ve içecek tüketmesi yasaktır.
Sık sorulan soru ,sedasyon uyutur mu ? sorusudur. İşlemin süresi ve hastanın tahlil tetkik sonuçlarına göre sedasyon ilaçlarının dozu belirlenir. Normal dozlarda hasta hafif uyur haldedir ve sesli uyaranlar ile uyanarak doktoru ile iletişim kurabilir. İlaçların dozu hafif arttırılarak ise daha derin uyuma sağlanabilir. İşlem bitiminde hasta yapılan işlemleri hatırlamaz ve bu sayede psikolojik travmaya da uğramamış olur.
Sedasyonda hasta normal nefes almaya devam ederken genel anestezi de ise solunum anestezi cihazı yardımıyla sağlanır. Sedasyon sonrası genel anesteziye göre normal aktivitelere dönüş daha hızlı bir şekilde gerçekleşir.
Hasta uyandıktan sonra bir süre dinlenme odasında müşahede altında tutulur. Araba kullanmaması, efor ve dikkat gerektirecek işlerden uzak durması, dinlenmesi tavsiye edilir. Ayrıca hastanın genel anestezi randevusuna bir yakını ile gelmesi önerilir. Tedavi ile ilgili dikkat edeceği hususlar diş hekimi tarafından detaylı bir şekilde izah edilir aynı zamanda yazılı olarak reçete ile birlikte verilir.
Hangi uygulamanın yapılması gerektiğine anestezi uzmanı ,hasta ve yakınları ile diş hekimi birlikte karar vermelidir. Seçim yapılırken diş tedavi işlemleri ve süresi, hastanın sağlık geçmişi ve kullandığı takipli ilaçları da göz önünde bulundurularak karar verilir.