Diş gıcırdatma, geceleri uyku sırasında dişlerin bilinçsiz şekilde sıkılmasıdır. Araştırmalar gösteriyor ki; toplumda ortalama olarak her 5 kişiden 2’si diş gıcırdatma problemi yaşıyor. Bilinçsizce, uyku esnasında diş gıcırdatan kişiler, dişlerine uyguladıkları kuvvet nedeniyle dolgulara zarar verebiliyorlar. İleri vakalarda bu durum dişlerin kırılmasına kadar neden olabiliyor. Bazı kişiler sabah uyandıklarında baş veya yüz ağrısı çekerler. Bunun kaynağında diş gıcırdatması olabilir.
Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle bruksizmin kaynağı araştırılarak neden olduğu problemlerin tedavi edilmesi gerekir. Tedavi sürecinde bir diş hekimi ile fizyoterapist birlikte çalışabilir. Kasların gevşemesi amaçlı bazı tedaviler uygulanmasının yanı sıra diş problemlerinin hallolması da sorunu çözer.
Diş gıcırdatması kronikleşen ve dişlerinde hasar veya çene ekleminde sürekli ağrı yaşayan kişilerde İlaç tedavisi tercih edilebilir. Rahatsızlık durumuna göre diş hekimi tarafından dişleri koruma amaçlı ağız plakları verilebilir. Ağız plakları diş gıcırdatmanın önüne geçmez; ancak dişlerin yıpranmasını engelleyerek korunmasını hedefler.
Diş gıcırdatma hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınız için Bakırköy Dentadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.